De echte frietfanaten onder ons weten het al! De allerbeste, lekkerste en knapperigste frietjes bak je in ossewit (vast vet). Het vaste vet (ook beschikbaar in plantaardige versie) is nu een ideale oplossing. Frituurolie is immers erg schaars en zeer duur geworden. Hoog tijd voor een FRITEL friteuse met vetsmeltstand, wat enkel FRITEL kan bieden, dankzij een Europees octrooi. Frituren met vast vet dien je immers op de juiste manier te doen!
Enkel friteuses met een’ vetsmeltstand’ zijn geschikt voor het frituren met vast vet (plantaardig of dierlijk). De FRITEL Turbo SF® en FRITEL FryTastic® friteuses beschikken als enige over zo’n unieke vetsmeltfunctie om veilig te frituren met vast vet.
Voor het perfecte resultaat en voor een veilig en juist gebruik, volg je de volgende stappen!
Stap 1: Verdeel het vast vet over en tussen de weerstand
Plaats NOOIT de integrale blok vast vet in het mandje of rechtstreeks op het verwarmingselement. Haal het mandje uit de friteuse en snij het vast vet in stukken, waarna je het verwarmingselement er volledig mee bedekt. De hoeveelheid vet die je nodig hebt is afhankelijk van de capaciteit van je friteuse: 900 gr vet is gelijk aan 1 liter frituurolie, dus voor een 3 liter friteuse heb je 2,7 kg vast vet nodig, voor een 4 liter friteuse heb je 3,6kg vast vet nodig.
Volg de bovenstaande instructies om een blauw verwarmingselement of defecte friteuse te voorkomen en voor uw eigen veiligheid. Indien het vast vet in één blok op het verwarmingselement wordt geplaatst zouden er namelijk tijdens het verwarmen kleine vlammetjes kunnen ontstaan wanneer het vet op het verwarmingselement druppelt.
Stap 2: Smelt het vaste vet op de unieke vetsmeltstand-symbool
Draai de thermostaat op het vetsmeltstand symbool , nl. de vetsmeltstand. Van zodra het vet gesmolten en transparant is, en het verwarmingselement dus helemaal zichtbaar is, kan je de thermostaat dan naar de gewenste frituurtemperatuur draaien (150°C, 180°C of 190°C).
Stap 3: Frituren maar
Het water loopt ons alvast in de mond. Smakelijk!
Stap 1: Prik enkele gaatjes met houten lepel
Het vet is volledig afgekoeld en gestold. Maak eerst enkele gaatjes in het vet met de achterzijde van een houten lepel. Gebruik zeker NOOIT een vork, mes of ander metalen voorwerp. Hiermee zou je het verwarmingselement, de thermostaat of de veiligheidsthermostaat kunnen beschadigen.
Stap 2: Smelt het vaste vet op de unieke vetsmeltstand
Net zoals bij het eerste gebruik, zet je de friteuse éérst op de vetsmeltstand . Zodra het vet gesmolten is zet je de friteuse op de gewenste frituurtemperatuur.
Stap 3: Je friteuse is weer klaar om te bakken
Geniet opnieuw van een heerlijke portie friet!
Is je frituurvet vuil en aan vervanging toe? Volg dan volgende stappen:
Smelt het vet weer op vetsmeltstand.
Zodra helemaal gesmolten zet je de friteuse uit en laat je het vet heel even afkoelen (niet te lang want anders gaat het weer stollen) .
Giet het vet in een grote gebruikte lege plastic fles of doos (van bijv. frisdrank of roomijs) en breng deze op een later tijdstip naar het recyclagepark.
Reinig het verwarmingselement en het korfje met een borsteltje in een heet zeepsopje. De kuip reinig je in de vaatwasser. Het bedieningspaneel mag NIET in contact komen met water.
Plaats na reiniging alles weer in elkaar, zorg ervoor dat het bedieningspaneel correct op de schuifbeugels wordt gemonteerd en herneem de stappen van het “eerste gebruik”.
Met deze tips en eenvoudige stappen bak jij de allerlekkerste frietjes voor je gezin of vrienden. De kans is groot dat je je nooit meer wilt overschakelen naar frituurolie.