Achter de schermen Besparen Buiten koken Feestdagen Jobs Koken Natuurbehoud Persberichten Restjeskoken Seizoenskoken Tips & Tricks

Restjeskoken

We leven in een onvoorspelbare tijd waarin flexibiliteit een mist is en onze veerkracht dagelijks op de proef wordt gesteld. Eén ding is zeker, ons leven is duurder. Energieprijzen schieten de lucht in, vele producten zijn duurder en ook voeding wordt duurder. Hoe gaan we hier nu slim mee om? Heel eenvoudig: bewuster omgaan met voeding én minder weggooien!

Koken Restjeskoken Besparen

“Zero waste” is een hot item. Gooi minder weg en draag zo bij aan een beter milieu. Het zogenaamde “restjeskoken” heeft zelfs nog veel meer voordelen. Als je voeding bewuster koopt en bewuster gaat gebruiken, dan is er net alleen minder afval, maar bespaar je ook op je wekelijke uitgaven. In een mum van tijd tover je met restjes een lekkere maaltijd op tafel. Het zal even wennen zijn, maar de mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos. Duik eens diep in je kasten, koelkast en diepvriezer, en je zal versteld staan hoeveel gerechtjes jij nog op tafel kan toveren. Hieronder alvast wat inspiratie!


Heb je gisteren spaghetti gegeten en nog wat saus over? Maak een croque monsieur, overgiet deze met de saus en je hebt een heerlijke croque bolognaise.


Of heb je droge pasta over? Gebruik deze dan de volgende dag in een frittata met wat restjes groenten, eitje en weer een overheerlijke en evenwichtige maaltijd.


Heb je aan het eind van de week nog verschillende groenten over? Doe alles samen in de Soup Maker, met wat bouillon en kruiden. Niets zo heerlijk als een smaakvol soepje om de week mee af te sluiten.


Staat er vanavond pasta op het menu. Gebruik vermicelli en doe de rest de volgende dag in de soep. Zo heb je een gezonde en toch verzadigende maaltijd.

Heb je van je avondeten wat groenten en aardappeltjes over? Doe ze in de soepblender, voeg water en een bouillonblokje toe en je hebt een heerlijk vullende soep voor de volgende dag.


Staat er al weken dat ene potje tomatensaus in je kast? Verdeel deze over ½ stokbrood, bestrooi met geraspte kaas en bruschetta-kruiden en bak deze een 10-tal minuten op 180° in de oven of SnackTastic. Want wie houdt er nu niet van een pizza baguette?


Stond er gisteren kip curry op het menu en heb je nog wat overschot? Snij de kip in kleine stukjes, meng deze onder de currysaus, voeg eventueel nog wat look, ui, peterselie en stukjes appel toe en je hebt een smakelijke kipcurrysalade voor op toast.


Liggen er nog aardappelen in je keukenberging? Doe eens wat anders dan boterhammen voor de lunch en maak een aardappeltortilla.


Heb je ijverig leggende kippen in de tuin en weet je niet wat je met al die eieren moet? Probeer eens een frittata.


Gooi fruit met enkele bruine vlekjes niet weg! Maak er een smoothie van, verwerk deze in gebak of droog ze tot heerlijk gezonde snoepjes voor jezelf of de kids. Wat dacht je van appelmoeswafels?


Vleesbeleg over? Leg deze met wat kaas op een sneetje brood, voeg wat olijfolie, peper en zout doe, leg ze op de grill en je hebt een perfect aperitiefhapje of snack.


Een Slow Cooker is de perfecte zero-waste-assistent en krijgt alles gaar én alles smaakvol. Zo kan je vlees dat misschien al iets de lang in de diepvries ligt gebruiken voor de bereiding van een smeuïg stoofpotje.


Oud brood over? Maak croutons in de SnackTastic, paneermeel in de blender of maak verloren brood!


Ben jij vaak op zoek naar inspiratie en gerechten voor de hele familie? Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tips, nieuwe recepten, inspiratie en info over nieuwe producten en leuke acties.