Aperitief Dessert en gebak Frituren Fun Cooking Hoofdgerecht Lunch SnackTastic Veggie Vis Vlees Voorgerecht Zuivel en eieren Alle recepten
Fritel

Verse frietjes

€€€€
4 porties

Ingrediënten

Om te beginnen kan de keuze van de aardappel al bepalend zijn voor het succes van de frietjes. Je gebruikt best frietaardappelen die opvallen door hun grootte en hardheid.
Schil vervolgens de aardappelen en spoel ze grondig. Nog belangrijker is het de gewassen aardappelen na het spoelen af te drogen met een droge en propere keukenhanddoek. Snijd nu de aardappelen in reepjes en droog deze nogmaals goed af.

Bereiding

Het bakken van verse friet gebeurt altijd in twee stappen:
1. Het voorbakken (hierdoor worden de frietjes gaar)
Zet de friteuse op 150-170 °C (afhankelijk van het seizoen en het type aardappelen) en laat de frituurolie op temperatuur komen. Zodra het controlelampje uitdooft, laat je de frieten ongeveer 5 minuten bakken (afhankelijk van de dikte van de frietjes). Haal het mandje met de frieten uit de friteuse en laat het enkele minuten naast de friteuse staan of gooi ze even in een kom.
2. Het afbakken (hierdoor worden de frietjes mooi goudbruin en krokant)
Zet de thermostaatknop op 180 °C en laat de frituurolie opwarmen. Wacht tot het controlelampje uitdooft en bak de frieten een tweede maal gedurende ongeveer 3-4 minuten (afhankelijk van hoe bruin je ze wenst), en doe ze dan in een kom met op de bodem wat absorberend keukenpapier.

Tips

Gebruik steeds kwalitatief goede frituurolie. Beschik je over een FRITEL friteuse met TURBO SF® Systeem, dan mag je ook frituren met frituurvet.
Laat het mandje met frietjes NOOIT boven de friteuse hangen na de eerste bakbeurt, anders worden de frietjes slap. Bak NOOIT twee verschillende producten in dezelfde bakbeurt. Dus geen frietjes en kroketjes bij elkaar. Ververs de olie (of het vet) na ongeveer tien bakbeurten.
Vul het mandje MAXIMAAL tot 2/3. Grotere porties geven een minder krokant resultaat.

Producten